Notícies

Nova convocatòria: Empresa Simulada, curs 2021-22

Empresa Simulada és un projecte d’innovació que busca complementar la formació amb un coneixement completament pràctic i potenciar les competències transversals de l’alumnat d’FP, per tal de facilitar la incorporació posterior al mercat laboral.

El projecte s’adreça a tots els centres i/o instituts de la ciutat de Barcelona que imparteixen els cicles formatius de grau mitjà i/o de grau superior de:

DESCARREGA LES BASES AQUÍ

Els centres interessats en participar d’aquest projecte, hauran d’enviar:
1. Formulari de sol·licitud seguint aquest enllaç
2. Carta de sol·licitud exposant el que es presenta, signada per la direcció del centre. La carta també s’haurà d’enviar mitjançant el formulari de sol·licitud.

Aquesta convocatòria entra en vigor el dia 5 de maig de 2021 i es podran presentar sol·licituds d’ajuts fins el dia 15 de juny de 2021.

La resolució de la convocatòria tindrà lloc la segona quinzena de juny de 2021.

Per qualsevol dubte respecte a la nova convocatòria pots contactar amb jcanalda@fundaciobcnfp.cat

Tornen els Premis FPconsolida

Gràcies a la col·laboració entre la Fundació BCN Formació Professional, Netmentora Catalunya i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya seleccionarem 10 projectes que podran accedir al coneixement i networking dels principals líders d’empresa de Catalunya. Una oportunitat on desenvolupar el teu projecte i fomentar l’economia dels territoris i la creació d’ocupació.

A la teva disposició

  • Durada: Fins a 4 mesos
  • Cost 0
  • Acompanyament empresarial de primer nivell per incrementar la viabilitat del teu projecte i les teves competències com a líder
  • Connexió amb líders d’empresa per ampliar la teva xarxa de contactes
  • Accés a espais de coneixement i netwokring entre líders d’empresa
  • Opta a ser premiat amb l’accés a Netmentora durant 2 anys i sense cost

Troba tota la informació AQUÍ

Consolidant el teu projecte, consolides el teu futur

Vols conèixer l’experiència d’altres emprenedors a la xarxa Netmentora?

La Fundació BCN Formació Professional i Dualiza impulsen un projecte per abordar en clau d’FP el sector Cures català

Dualiza i la Fundació BCN Formació Professional han endegat aquesta setmana el projecte “Anàlisi i reptes del sector sanitari i soci sanitari català en clau d’FP en el context COVID i de futur”. Una iniciativa per a dur a terme una anàlisi de la Formació Professional vinculada a aquests sectors, que permeti potenciar els currículums i itineraris formatius. L’objectiu del projecte, és donar resposta a les necessitats actuals i futures en l’entorn hospitalari i ambulatori, així com en el sector soci sanitari, vinculat a les cures d’alguns col·lectius, i posarà especial atenció en el paper de la digitalització i les noves tecnologies, considerats un vector de canvis clar en aquests sectors.

Aquesta iniciativa forma part de les activitats impulsades per la Fundació BCN Formació Professional i Fundació Bankia per la Formació Dual, dins del conveni que totes dues Institucions han subscrit amb l’objectiu de seguir promovent la Formació Professional.

El projecte permetrà realitzar una anàlisi de tendències sectorials en l’àmbit català, així com una prospectiva de perfils professionals de futur per a poder impulsar, més endavant,continguts formatius i perfils professionals en el sistema d’FP, que donin una major resposta als reptes i canvis socials, demogràfics i de l’entorn salut que se succeeixen en l’actualitat i que representen el futur.

Per a abordar aquesta tasca aquest dimarts s’ha constituït el consell assessor del projecte, format per entitats i persones reconegudes del sector, que tenen la missió d’acompanyar el procés i validar les eines de treball, continguts, i propostes que se’n deriven. Aquest consell assessor el formen:  Montserrat Blanes, directora de l’Institut Bonanova-PSMAR; Pilar Rodríguez, presidenta de la Fundació Pilars per a l’Autonomia Personal; Lidia Llanço, del grup de recerca genètica (Gènere i TIC) de la UOC; Òscar Dalmau, gerent de la Unió Consorci i Formació i Vanessa Davey, investigadora del Vall d’Hebron (Hebron Research Institute, VHIR)/Parc Sanitari Pere Virgili.

Cal destacar que el projecte contempla la realització d’una enquesta, entre empreses i altres proveïdors de serveis del tercer sector, per a identificar tendències, necessitats formatives i perfils professionals emergents. La mateixa es dissenyarà i difondrà en col·laboració amb el grup assessor i altres figures clau del sector. A més, es duran  terme entrevistes a diverses persones expertes, usuàries i treballadores dels sectors sanitari i soci- sanitari. El projecte té previst publicar els resultats durant tardor de 2021 i a partir d’aquests, impulsar i acompanyar les mesures necessàries que es derivin.


ACTE DE RECONEIXAMENT DELS 10 ANYS DEL PLA DE MESURES INNOVACIÓ A L’FP

L’Acte virtual 10è aniversari “Pla de Mesures Innovació a l’FP” s’ha organitzat per commemorar els 10 anys de la trajectòria del Pla i és un reconeixement dels projectes i centres d’FP que han participat al llarg d’aquestes 10 edicions.

L’acte ha tingut lloc el 18 de març de 2021 a les 11h (durada estimada de 45 minuts) a través de la plataforma online ZOOM.

La jornada s’ha iniciat amb la benvinguda institucional a càrrec del Sr. Pere Fàbregas, vicepresident de la Fundació BCN Formació Professional.

A continuació, s’ha presentat informació rellevant del projecte a càrrec de la coordinació del projecte i s’han reproduïts dos vídeos:

  1. “Innovar és una actitud”. Vídeo que recull el testimoni de diferents persones rellevants en el món de la innovació i la formació professional : https://bit.ly/2ONiBmr
  2. “Experiències innovadores a l’FP”. Vídeo amb diverses entrevistes a professorat i direcció de centres sobre la seva experiència en la participació al Pla de Mesures Innovació a l’FP: https://bit.ly/3rYwAUV. Els centres que hi han participat són: Institut Joan Brossa (Barcelona); Institut Moisès Broggi (Barcelona); Institut Bernat el Ferrer (Molins de Rei); Institut Provençana (L’Hospitalet de Llobregat); Institut de Terrassa (Terrassa) i Institut Guillem Catà (Manresa).

Per últim, ha conclòs l’acte el Sr. Héctor Santcovsky, vicepresident de la Fundació BCN Formació Professional i director de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

També podeu trobar els vídeos realitzats en motiu de l’acte a la pàgina innovació: https://www.fundaciobcnfp.cat/innovacio/pla-de-mesures-innovacio-a-lfp/

We prepared a study to identify trends and training needs in the commerce and catering sectors, especially affected by last year’s context

 More than 80% of commercial and catering establishments demand training in online activity, community management and ICT tools. These sectors demand training in digitization but also in business management in the current context and with the changes in trends that the pandemic has accelerated. 

 The Barcelona City Council plans to impact more than 6,000 people and more than 1,300 businesses in 2021 through training, expert accompaniment, aid and subsidies, with a budget of € 4.75 million. Through Barcelona Activa, the City Council already executes digitization plans for businesses and specific programs and aid for both sectors, as well as quarterly -or longer-term- training for people who work in these areas. Thanks to the results of this study, the municipal entity will adapt its support plans for small businesses and restaurants. 

See the study here. 

Last Friday, May 21, together with the Barcelona City Council, through the Directorate of Commerce and Barcelona Activa, we presented our study ‘Diagnosis, new trends and needs in the Commerce and Restoration sectors of Barcelona “, carried out this year 2021 by the VET Observatory. To do so, we have considered both the post-pandemic context and the impact of the economic crisis derived from the sector, as well as other factors that are also sensitive and in processes of change since before the Covid-19 outbreak.  

The study analyzes the impact on the sector, both in Barcelona and in cities of the metropolitan area, and has been done through field work that collects 252 responses from 178 businesses, 78 hotel establishments, and 26 interviews (12 in the commerce sector and 14 to the restaurant sector). As a result, the study indicates that more than 80% of the establishments demand training in at least one field in terms of online activity, community creation and ICT tools. In addition, they also call for a more careful management of business with the new context, since the sector concludes that it is not prepared to address the new challenges and profound changes that new consumption habits and new trends are experiencing at great speed.  

From the municipal public sphere and the BCN Professional Training Foundation, we focus on this sector, on the one hand, because it has been and still is one of the most affected by the crisis, either due to the reduction in income or the closure of establishments, and for the consequences of confinements or partial opening hours. In addition, almost a quarter of Barcelona’s population that are currently unemployed are workers in one of these sectors (more than 14,000 in the commerce sector, 35% more than the previous year, and more than 10,000 in the restaurant sector, 55 % more are currently unemployed). In Barcelona, ​​31% of the unemployed that have been generated by the Covid-19 crisis come from restaurants or commerce. 

One out of every 3 unemployed people is from the retail or restaurant sector 

Currently, this sector employs 204,000 people in the city. Of the total workforce, 19 out of every 100 people in Barcelona work in restaurants or commerce. Also, as a more exhaustive data, one in every 3 new unemployed since the pandemic began comes from one of these two sectors. Globally, the sectors discussed constitute two central elements of the economic and social dynamics of Barcelona that represent 32% of the business fabric. Commerce represents 12.8% of the city’s GDP and 21% of weight in the business fabric. The restoration, for its part, brings together 8.2% of the people who work, as well as 10.8% of the business fabric. 

The result of this study allows the implementation of new actions to the plans already executed by the Barcelona City Council to turn these numbers around, and impact both people and businesses, so that they can make the changes that the trends and society of the 21st century demand. The Barcelona City Council plans to impact more than 6,000 people and more than 1,300 businesses in 2021 through training, expert accompaniment, aid and subsidies, with a budget of € 4.75 million.  

Through Barcelona Activa, the City Council already executes digitization plans for businesses and specific programs and aid for both sectors, as well as quarterly, or longer-term training, for people who work in these areas. Thanks to the results of this study, the municipal entity will adapt its support plans for small businesses and restaurants. 

16.4% make purchases in neighborhood stores or markets 

This study wanted to analyze the trends that revolutionize the commerce and catering sectors, aiming to generate better experiences and a greater degree of sustainability. Likewise, it has analyzed the threats of small businesses, taking into account that large establishments and commercial chains are the choice of 66.1% when buying food, compared to the 16.4% who make purchases in neighborhood stores or markets, and otherwise, the introduction of new habits derived from online sales. 

Among the trends in the field of commerce are:  

  • New technologies: both electronic commerce and electronic improvements in the physical store. 
  • Environmental sustainability: inseparable from new lifestyles and commitments as a society with the global agenda. 
  • Fair trade: promoting decent wages and conditions.  
  • Experiences at the point of sale: promoting links with the customer with authenticity and creating good perceptions. 
  • Multichannel: integrating online and offline sales. 

And in the field of catering: 

  • Type of products: Food trends point towards an increase in fresh and local products. 
  • Ecological consumption: it becomes increasingly relevant for consumer satisfaction. 
  • Food delivery: the impact of Covid-19 has further fueled this trend. 
  • Technological services: online systems to make reservations and manage orders.  

The training actions that the study collects are aimed at professional profiles with versatility and digital skills, which respond to questions of organization, digitization, business presentation and customer orientation. These types of training stand out in both sectors: 

  • General strategy: an X-ray of the sector is needed, an individualized strategic plan on how to improve the negotiation tools. 
  • Business management: both management, financing and economics programs, as well as customer relations. 
  • Digitization: it is requested to scale the training levels in terms of sales management, trade stock, office automation, social networks and web page content, among others. 
  • Home delivery: integration of this professional profile within the comprehensive online system and use of the platforms indicated for this purpose. 
  • Promotion on social networks: specific trainings for Instagram, Facebook, WhatsApp Business, etc., to make the internet visible and attract the public in the establishment. 
  • Information: more robust technical knowledge of products and services. 
  • Generational differences: both from the point of view of consumers and merchants, it is requested to take into account the different realities and audiences. 
  • Product: maximum specialization in products is considered adequate. For example, the butchery sector, where business changes are taking place, no longer only pieces or cuts of products are sold, as was traditionally done, but they incorporate ready-to-eat preparations, as observed in current demand. Following the case of the butcher shop, it is considered that there is a shortage of specialized professionals, and specific training is required to fill vacancies. 
  • Proximity: as a result of Covid-19, trends in neighborhood commerce have been detected and training is demanded that adds value to proximity. 
  • Online sales: advanced level training is requested and associating small businesses with familiarization with the new stock techniques of virtual commerce. 
  • Window dressing: need for training in window dressing and decoration. 
  • Experiences: The importance of innovating in small businesses through experiences to attract sales is highlighted. 
  • Customer relationship: loyalty and training actions to interact with potential buyers. 
  • Sustainability: entrepreneurs and catering establishments are increasingly interested in this type of sustainable catering.  

Carrying out this study in order to impact both employment and the same fields of activity of commerce and restaurants, are part of the measures of the CECORE, the Center for the Coordination of Economic Response, carried out by the Barcelona City Council from the beginning of this crisis, to act quickly and respond to the citizenship and economic needs of the city. Since the beginning of CECORE, a set of actions aimed, among others, to accompany the digital transformation processes have been incorporated. For example, the Commerce Digitization Plan put into practice has allowed Barcelona Activa to train, in just over a year, about 3,400 people (69% women, in which 19% are self-employed), as well as serving and advising 461 companies ; or e-commerce programs and technical and digital support in companies. 

The Barcelona City Council recently announced other initiatives that combine the digitization of shops and the attraction of more face-to-face customers, bringing more life to the neighborhoods and energizing the sectors, through an innovative laboratory: BCN Retail Lab, carried out in CTecno and the Beabloo company. A project, in this case, scalable up to 2,500 businesses in the city in the next 2 years. On the other hand, another reactivation program underway by Barcelona Activa is Comerç a Punt, aimed to more than 270 businesses, to define new business strategies and develop formulas to encourage new demand. And other more creative programs such as Dissenyem Comerç, to improve the commercial hubs of the neighborhoods.  

Regarding the needs of people who work in these sectors, the future prospects, from the municipal level, will be to increase the offer of reskilling and upskilling, applying the needs detected in the study. Thus, the report concludes that around half of the establishments require training to identify actions and for customer loyalty, as well as methods of presenting the products. In this way, Barcelona Activa includes in its plan new professionalizing training itineraries, among them, preparation of fishing products in the establishment, or specialist in cheese and dairy, among others, and capsules and workshops, such as the preparation of sale of olives, salted cod, organic and local products. 

Optimistic forecasts  

However, despite the strong impact by Covid-19, there are more optimistic forecasts, since, according to the Private Consumption data treated by the OMD with respect to the first quarter of 2021, it is extracted that the commercial recovery index stands at 113.95%. In a positive sense, according to the data from the survey on the activity of the commercial sector in Barcelona in relation to services related to digitization, payment by card and mobile is consolidated and orders with mobile applications are increasing. Regarding the availability of web pages in these sectors, they have risen 4.4% points compared to the previous year.  

On a global scale, CEDEFOT (European Center for the Development of Vocational Training) highlighted the need to develop, update and improve job skills to face rapidly changing labor markets, such as shops and restaurants. The key training for the new tasks of digital jobs, the new ways of working, and the contribution of the competitiveness of these sectors are seen. 

Tornen els Premis FPemprèn

El dia 28 de gener es va publicar la nova convocatòria per a participar a la 12a edició dels Premis FPemprèn.

Els Premis FPemprèn són un reconeixement públic als millors projectes empresarials realitzats per estudiants de Formació Professional dels instituts i centres d’FP de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

La finalitat és potenciar el reconeixement i el prestigi social de l’FP, així com reconèixer alguns valors entre l’alumnat d’FP, molt especialment aquells relacionats amb la iniciativa i l’esperit emprenedor.

Per a participar, s’ha d’omplir el formulari que es trobarà seguint aquest enllaç, fins el dia 23 de març. Tota la documentació necessària es pot consultar a les bases.

Sectors econòmics emergents i la Formació Professional a la regió Metropolitana de Barcelona: El sector logístic

El passat dimecres 2 de desembre Àngel Tarriño, responsable de l’Observatori de Fundació BCN FP va presentar al consorci de la Zona Franca l’últim estudi de la colecció Presentem la necessitat d’adaptar les propostes formatives d’FP al sector logístic mitjançant el nostre estudi: Sectors econòmics emergents i la Formació Professional a la regió Metropolitana de Barcelona: El sector logístic.

  • L’estudi explica la necessitat d’adaptar les propostes de formació professional als requeriments actuals del sector logístic.
  • L’ estudi planteja línies d’actuació per la transformació de les principals ocupacions de l’activitat logística, així com propostes per garantir la qualitat i l’adequació de l’oferta de formació professional a la Regió Metropolitana de Barcelona.

Van participar a l’acte de presentació Pere Navarro, delegat especial de l’Estat en el CZFB; Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB i Àngel Tarriño, responsable de l’Observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional.

En paraules de Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, “estem vivint un moment de transformació social en el qual està canviant la forma que tenim de produir, consumir o relacionar-nos, amb un pes especial de les noves tecnologies, que també marcarà un canvi en els perfils més sol·licitats en el món laboral i, conseqüentment, en la formació necessària per donar resposta a les noves necessitats. I hem de preparar als futurs professionals per aquest canvi”.

Per part seva, Montserrat Ballarín, vicepresidenta de de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic del AMB, ha assegurat que “en el context actual, complex i inèdit arran de la irrupció del covid-19, es reforça la percepció que hi havia sobre l’activitat logística com a sector estratègic, ja que la pandèmia posa de manifest les estratègies de les empreses logístiques per evitar la interrupció de la cadena de subministrament”. Al que ha afegit: “tot el sector s’enfronta al desafiament de la demanda actual de serveis derivats de la incertesa econòmica i sanitària, i als canvis tecnològics i d’hàbits de consum que estem vivint”.

“Hem iniciat una línia de treball amb empreses significatives del sector per a fer un diagnòstic una mica més detallat”, va assenyalar l’Angel tarriño, de l’Observatori de la FP de la Fundació BCN Formació Professional, Àngel Tarriño.

No obstant això, aquest no és l’únic perfil demandat, perquè l’informe ha llistat un total de dotze, dels quals la meitat són de difícil cobertura. També és el cas de la formació en automatització i robòtica industrial, una altra la demanda de la qual és superior al nombre de titulats.

L’estudi apunta que la falta de visió integral del sector es deu a la seva complexitat i al fet que la formació professional no agrupa sota una mateixa família l’oferta formativa vinculada a la logística. En aquest sentit, es relaciona principalment amb àmbits del comerç i màrqueting, així com administració i gestió, encara que també destaquen altres branques com les del transport i manteniment de vehicles o la d’informàtica i comunicacions.

Trobeu aquí el recull de premsa de la presentació de l’estudi

Mapa de Formació Professional: Sector Cures

La pandèmia ha reforçat encara més el sector de les cures a les persones dependents,  un sector econòmic estratègic i clau, que necessita comptar amb professionals qualificats.

Des de la Fundació BCN Formació Professional, en col·laboració amb el projecte europeu + Resilient sobre El futur de l’ocupació en el sector de les cures, hem elaborat dins l’apartat tendències de futur un Mapa de formació del sector de les cures, en la que trobareu:

•    Tendències del sector
•    Indicadors rellevants de formació i ocupació
•    Mapa de formació professional (integrant formació inicial, continua i
ocupacional) del sector de les cures (atenció a la gent gran i a la
dependència)

Pla de mesures a l’innovació de l’FP

Ja està disponible la nova convocatòria del pla de mesures d’innovació a la Formació Professional.

El projecte d’innovació a l’FP de la Fundació té com a objecte premiar els centres que impulsin projectes educatius de caire innovador que afavoreixin la qualitat i la innovació en l’FP.

A través del Pla de Mesures Innovació a l’FP es potencien iniciatives que posen en valor l’experimentació, el foment de les competències clau i professionals, el treball en equip i en col·laboració amb altres agents i/o centres educatius, el treball i l’aprenentatge per projectes, l’orientació educativa i professional, la millora de l’èxit educatiu i el foment de la inserció laboral,  entre altres elements clau.

Trobeu la convocatòria a la pàgina del nostre projecte: https://www.fundaciobcnfp.cat/innovacio/pla-de-mesures-innovacio-a-lfp/

Publiquem l’anuari de la Formació Professional i del mercat de treball de BCN i AMB 2018-2019

Hem publicat la novena edició de l’Anuari de la Formació Professional i el mercat de treball, amb gran quantitat d’informació i anàlisi en relació al curs 2018/19. Aquesta publicació pretén aglutinar i ordenar la gran quantitat de dades disponibles en relació a l’FP a Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a partir de diverses fonts públiques d’informació.

Quina és la situació laboral de les persones graduades en FP? Quins estudis compten amb més places i quins són els més demandats per l’alumnat? Amb l’Anuari de l’FP es responen aquestes i moltes altres preguntes, que abasten des del començament dels estudis, totes les diferents modalitats d’FP, la continuació d’estudis o el context laboral. Inclou també la presentació de dades i tendències amb infografies.

Aquest anuari s’ha desenvolupat des de l’Observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional en conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. Han col·laborat aportant les dades necessàries per a la seva elaboració el Departament d’Educació de la Generalitat, el Servei d’Ocupació de Catalunya, el Consorci d’Educació Contínua de Catalunya i el Consorci d’Educació de Barcelona.

Les fonts estadístiques públiques consultades han estat: l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya, les estadístiques del Departament d’Educació de Barcelona, la Base de dades Hermes de la Diputació de Barcelona, l’Enquesta de Població Activa de l’INE i l’Estudi sobre la inserció laboral dels graduats d’ensenyaments professionals del Departament d’Educació i el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.