Hem celebrat l’acte de premis de la final del MetròpolisFPLab. En aquesta 5ª edició, hem batut rècord de participants: 13 empreses, més de 40 centres, més de 360 equips i més de 1400 alumnes. A l’acte final de premis, celebrat a l’Institut Provençana de l’Hospitalet de Llobregat, hi han assistit més de 120 persones, tot un èxit! Un projecte que no para de créixer, cada any més i més innovador, incloent més sectors, més empreses i més centres. Ha sigut una gran satisfacció verificar la il·lusió amb la qual totes les parts participen i viuen l’experiència. De nou, una demostració indubtable del talent que hi ha a l’FP. Felicitats a tots els participants, i l’enhorabona als guanyadors i guanyadores d’aquesta edició.
A continuació llistem els guanyadors del MetròpolisFPlab d’aquesta edició:
La Fundació BCN Formació Professional ha organitzat i dut a terme tres mobilitats internacionals per a empreses, centres i institucions, amb l’objectiu de conèixer més el sistema de Formació Professional a l’estranger.
A la primera mobilitat, docents i professionals educatius en l’àmbit de la logística van visitar l’Hamburg Institute for Vocational Training i el Port d’Hamburg a Alemanya.
A la segona mobilitat, la Fundació va visitar l’institut MBO Raad per conèixer el sistema de formació professional dels Països Baixos.
La tercera mobilitat ha sigut la primera fora de la Unió Europea, on Núria Varella, tutora d’FCT del Cicle de Vestuari i Espectacle de l’Institut Anna Gironella Mundet va fer una estada per conèixer l’FP a Montreal, Canadà; mobilitat que ens serveix per poder preparar la mateixa mobilitat però pels estudiants l’any vinent.
La cuarta mobilitat va ser a Finlandia, Espoo acompanyant una mobilitat d’equips de direcció de Barelona . Hem visitat Omnia, és una magnífica oportunitat per establir sinergies!
El principal objectiu de l’estada és conèixer el sistema educatiu i de formació professional finès i, específicament, l’ecosistema innovador d’un Centre d‘Excel·lència de Formació Professional europeu: Omnia. Hem conegut model de gestió, estrategia i lideratge d’Omnia com a centre d’excel·lència vocacional, i com es relacionen amb empreses. També hem estat a Omnia Makerspace, un espai d’innovació i digitalització per estudiants d’Omnia dins el recinte d’Aalto University.
Agraïm als diferents centres i institucions per la seva col·laboració en aquestes mobilitats internacionals.
El 9 de maig de 2023 va tenir lloc, al saló de cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, la reunió anual de la Comissió de Seguiment del projecte FP Dual a l’Ajuntament de Barcelona.
Aquesta Comissió està integrada per una representació de les persones referents de l’Ajuntament (districtes, gerències, Instituts Municipal) i els representants dels centres d’FP + els membres de la subcomissió de seguiment (CEB, Ajuntament Bcn, Generalitat-Dep. Educació i Fundació BCN FP).
La Fundació, per encàrrec de l’Ajuntament, coordinem la recollida de peticions de becaris/es FP i el CEB s’encarrega d’assignar les places als centres.
La trobada va servir per fer balanç del curs passat, la presentació d’acollida a l’Ajuntament i la planificació per incorporar ara els nous becaris/es del curs 2023-2024.
L’Ajuntament de Barcelona ha apostat per l’FP dual des l’inici, en deu anys 2013-2023 ha acollit més de 2.000 becaris/es d’FP dual, de 21 perfils professional amb una inversió de + 6M€.
Per al curs 2023-2024, l’Ajuntament de Barcelona té previst incorporar 310 becaris/es d’FP dual, de 23 perfils professionals, essent tot un referent per a la formació professional dual en l’àmbit públic.
Més de 550 docents de Formació Professional (FP) han participat activament en el 9è Congrés d’FP de FPEmpresa i CaixaBank Dualiza per a impulsar una nova col·laboració entre els centres de FP i les empreses, en resposta a la recent implantació de la Llei d’FP. El congrés, sota el lema “Treballant junts. El nou paper de l’empresa en l’FP”, ha tingut lloc els dies 4 i 5 de maig a la Cidade da Cultura de Galicia, situada a Santiago de Compostela.
Els debats durant aquests dos dies s’han centrat en els reptes que la societat haurà d’afrontar per al desenvolupament adequat de la nova normativa, el paper que jugaran les organitzacions empresarials i sindicals per facilitar l’implicació formativa de les empreses i la relació amb els centres de formació, així com el rol del tutor o tutoressa empresarial en la formació dual.
El conseller de Cultura, Educació i Universitats de la Xunta de Galicia, Román Rodríguez, ha destacat la importància de la confiança de les empreses en l’FP, afirmant que “les empreses hauran de confiar encara més en l’FP” amb la introducció de la nova llei que dualitza tota la formació. Rodríguez ha recalcat que “les empreses confien en l’FP per captar recursos professionals per a ampliar les plantilles”, ja que el 85% dels alumnes que cursen FP a Galicia troben feina de manera immediata, i en el cas de la formació dual, el percentatge arriba al 100%.
Entre les empreses participants destacades en el congrés s’inclouen Iberdrola, Nestlé España i el Grup Pescanova, les quals han posat de manifest la responsabilitat que assumeixen amb la nova normativa.
Durant el mes de maig, joves de diferents centres de Madrid, Alcoi i Barcelona han participat en el projecte de pràctiques de FP Bàsica a Lisboa, Munich i Toulouse. L’oportunitat de fer una estada a l’estranger i tenir una experiència internacional, aporta un valor afegit al futur professional i a la inserció laboral.
Durant els dies 24 i 25 de maig es van dur a terme les presentacions finals del MetròpolisFPLab, on els 36 equips finalistes dels 12 reptes van presentar la seva proposta final davant el jurat, format per l’empresa o entitat que llança el repte, experts en innovació, i les entitats impulsores del projecte. L’alumnat ha presentat les idees més innovadores, en les que porta treballant més de 5 mesos, per tal de trobar la proposta més atractiva i que millor resolgui el repte. Dia 1 de juny tindrà lloc l’acte de cloenda, on es comunicaran els equips guanyadors in situ i tancarem una nova edició del projecte!
Vam anar a la Via Gràfica, gala organitzada per l’Institut Algaró projecte guanyador del Pla de Mesures Innovació en FP un punt de trobada i reconeixement a alumnat i empreses del sector Treball conjunt de tot el centre, per visualitzar un sector.
El dia 27 d’abril, a la seu del Palau de Pedralbes de Barcelona, es varen lliurar els Premis FPCAT a les bones pràctiques promogudes en el camp de la formació professional. Els Premis, que ja han arribat a la seva 4arta edició, engloben les categories següents:
a) Trajectòries individuals: reconeixement de les actuacions dutes a terme per persones físiques en l’exercici de les seves professions.
b) Trajectòries de centres formatius: reconeixement d’experiències notables dutes a terme per centres que imparteixen formació professional inicial o ocupacional.
c) Empreses i altres entitats: reconeixement de contribucions significatives a la construcció d’una formació professional de qualitat dutes a terme per entitats públiques i privades.
d) Premi a la recerca en el camp de la formació professional.
e) Bones pràctiques a la trajectòria individual de la persona usuària de centres de formació professional.
La Fundació BCN Formació Professional ha organitzat una jornada per presentar el seu nou projecte pedagògic i innovador basat en l’intercanvi de coneixements sobre solucions innovadores en el camp de la sostenibilitat.
Aquest projecte anomenat “EU Water Challenge VET Lab” té com a objectiu implicar els aprenents i formadors europeus d’FP a identificar solucions innovadores basades en la natura per mitigar les conseqüències i els efectes de les inundacions i millorar la retenció d’aigua dins d’una ciutat europea imaginària, anomenada ‘Metròpoli’. Tant els aprenents com els formadors participaran en els primers premis internacionals d’FP per respondre a aquest repte social clau en el sector de la gestió de l’aigua.
L’empresa que llença el repte és Agbar, part del grup internacional Veolia, compromesa amb la transformació ecològica. La ciutat ‘Metròpoli’ és inventada i desenvolupada per Agbar i inclou una sèrie de funcions combinades d’una ciutat típica de Dinamarca, Bèlgica i Espanya per emular diferents contextos ambientals (els dels diferents centres participants) en una ciutat única. Per tant, els estudiants d’FP participants hauran de ser creatius per resoldre una necessitat del món real aplicant l’enfocament d’aprenentatge basat en reptes (Challenge Based Learning ) i altres metodologies d’innovació oberta aplicades a l’FP, alhora que adquireixen coneixements més profunds i les habilitats necessàries per prosperar en un món canviant. L’acte ha comptat amb la presència de destacats experts del sector i ha reunit representants d’empreses i entitats involucrades en el sector.
Entre els ponents hi havia Lluc Pejó, director de l’Escola de l’Aigua i director de talent d’Agbar i responsable de llançar el repte del projecte, la Sra. Anna Hernández, cap de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, Sol Bermejo, coordinadora del projecte per la Fundació BCN Formació Professional ha presentat l’EU Water Challenge VET Lab, i Gemma Sepúlveda, coordinadora de projecte d’innovació també de la Fundació ha presentat el MetropolisFPLab, projecte que ha servit d’inspiració per escalar un projecte pedagògic d’FP basat en l’aprenentatge per reptes en l’àmbit europeu.
Durant la presentació del repte, experts en solucions de drenatge urbà han compartit els seus coneixements i experiències, incloent-hi l’explicació del que són les “solucions basades en la natura” per part d’Àngel Villanueva, director de resiliència i canvi climàtic d’Agbar. També es va presentar la ciutat ‘Metròpoli’ per Montse Lloch, Responsable de Comunicació de l’Escola de l’Aigua d’Agbar, explicant als participants quins eren els requisits bàsics amb els quals necessitaria comptar la ciutat fictícia creada pels participants.
La metodologia d’Aprenentatge Basada en Reptes (CBS), element pedagògic innovador que aporta el projecte i la plataforma virtual també han estat presentades per Joan Ras, de SDLI. La sessió s’ha tancat amb una dinàmica de grup per fomentar el treball en equip entre els estudiants per part Júlia Zivic i Gemma Sepúlveda, de la Fundació Barcelona Formació Professional.
El dia 25 d’abril, a la seu del “Ministerio de Educación y Formación Profesional”, s’ha presentat l’estudi impulsat des del “Consejo Económico y Social de España”: “la Formación Dual en España, situación y prespectivas”.
L’informe posa en valor l’aportació que pot suposar un desenvolupament ampli de la formació dual per tal de contribuir a una recuperació econòmica duradora, sostenible i inclusiva tot generant més ocupació i de més qualitat.