Notícies

10è Congrés FP i Empresa a Sevilla

La Fundació ha assistit al 10º Congreso de FP: Conoce. Decide. Actúa. «El desafío de la Orientación para la FP» organitzat per l’Associació de centres d’FP Empresa i per CaixaBank Dualiza. L’esdeveniment ha tingut lloc el 25 i 26 d’abril al Fibes, Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla, amb la col·laboració de la Junta d’Andalusia i la participació de Fundació Orange.

Aquest congrés sobre Formació Professional és un espai de reflexió i punt de trobada d’experts, representants institucionals, professionals de l’àmbit educatiu i empresarial per abordar el repte de l’orientació.

Enllaç al programa: https://bikubo.com/tickets/fpempresa-congreso2024-A36-28.html

Taller de l’Acceleradora del MetròpolisFPLab6

El passat 25 d’abril ha tingut lloc el taller de l’Acceleradora del MetròpolisFPLab6 al Citilab de Cornellà.

En el taller han participat els 45 equips seleccionats de la mà de les 13 empreses i institucions llançadores dels reptes i que col·laboren enguany en aquesta 6a edició.  Les empreses i institucions han aprofitat aquest taller per ajudar i animar als seus equips en la recta final del programa. 

Des de la Fundació agraïm molt la dedicació i treball d’aquestes empreses i institucions i sobretot, el treball i esforç dels més de 350 equips que des d’un inici es van animar a participar en aquest programa d’innovació oberta. D’aquests 350 equips, 45 han estat els escollits per realitzar el taller de l’Acceleradora, i a partir d’aquí, uns 26-30 equips seran els escollits per presentar i defensar les seves propostes davant del jurat. 

Ànims amb la recta final del programa! 

Acte de presentació del nostre nou estudi “Els sectors emergents i l’FP a la RMB, sector de les Indústries Culturals i Creatives”

El sector de les Indústries Culturals i Creatives (ICC) a la província de Barcelona és un motor d’innovació i creixement constant. Amb una combinació d’art tradicional i noves tecnologies, les ICC estan en constant evolució, generant nous mercats i oportunitats per a professionals de diversos àmbits. 

Amb més de 8.000 empreses a l’AMB i 115.000 llocs de treball a la província de Barcelona, les ICC representen un sector vital per a l’economia local. El creixement de l’ocupació en aquest sector, un 17,4% en els últims 22 anys, demostra la seva importància creixent. 

La Formació Professional (FP) juga un paper clau en el desenvolupament de professionals qualificats per a les ICC. Amb més de 9.000 persones en formació a la Regió Metropolitana de Barcelona dins del sistema d’FP, aquest ofereix una preparació completa tant en aspectes tradicionals com en les últimes tecnologies emergents. 

Malgrat els reptes, com la integració de tecnologies emergents i la necessitat de relleu generacional, les ICC continuen sent un dels pilars de la cultura i la tradició a la regió. Amb iniciatives com la formació de nous professionals en àrees tradicionals, especialment en àrees com la d’artesans amb coneixements sobre patrimoni i la digitalització dels professionals del sector o la integració de nous softwares, s’espera donar resposta aquest reptes i evolucions del sector. 

Alguns projectes actuals d’àmbit metropolità amb un impacte significatiu en les ICC són Les Tres Xemeneies, el Districte Cultural de l’Hospitalet de Llobregat, el Festival Dansa Metropolitana i la Taula de Barcelona Creativa. 

El passat 22 d’abril es celebra l’acte de presentació d’aquest estudi amb la benvinguda a càrrec d’Anna Martín, tinenta d’alcaldia d’Educació, Cultura i Comunitat de l’Ajuntament del Prat. Seguidament, la nostra presidenta, Sara Berbel, exposa la dinàmica i l’impacte del sector, subratllant la seva evolució constant. Amb un 4% de teixit empresarial i 8000 empreses a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que generen 115000 llocs de treball, és evident que el sector cultural és un motor econòmic clau. A més, impulsat per les últimes tecnologies, aquest sector es diversifica cap a noves expressions de la creativitat en formats digitals, com ara la producció multimèdia, creant nous mercats i oportunitats. 

Gemma Badia, consellera delegada de política social i d’igualtat, destaca l’importància de la Formació Professional (FP) com a preparació essencial per al futur del sector cultural. 

Angel Tarriño, Javier Gracia i Victoria Sanjuan, autors de l’estudi i tècnics de l’Observatori de l’FP, aporten dades reveladores. L’FP té una presència significativa en l’àmbit cultural i s’està adaptant a les tendències del sector, com ara la digitalització, l’audiovisual, la intel·ligència artificial i la producció en 3D. A Barcelona, representa el 7% del total d’empreses, mentre que a l’AMB arriba al 4%. 

Javier Gracia aprofundeix en les tendències i els condicionants del sector, mentre Victoria Sanjuan destaca els perfils professionals més sol·licitats en diferents àmbits. Es fan diferents propostes d’acció, com potenciar la Formació Professional dual rotatòria, promoure els oficis artesanals amb competències digitals, i incorporar els avenços tecnològics en l’ensenyament i les pràctiques professionals entre d’altres. 

Tot seguit, el Sr. Juan Pedroche, director de l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona, el Sr. Ricardo González, docent a l’Institut La Mercè, la Sra. Pia Bosch, directora d’Administració i Recursos Humans del Teatre Lliure, i el Sr. Eduard Gil, director del Clúster Audiovisual de Catalunya, ofereixen les seves perspectives i reflexions sobre els reptes i les oportunitats que es presenten en aquesta taula rodona moderada per la nostra directora-gerent, Neus Pons Pena

Tanquem l’acte amb l’Ester Pujol, directora de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, que ens ofereix una visió integral dels diferents reptes que enfronta el sector: capital social, humà, econòmic, l’adopció de noves tecnologies i el reconeixement dels professionals. 

L’estudi:

Xarxa FP: Tallers i visites de professors del projecte PFI

Durant el mes d’abril, Tallers interculturals Projecte PFI/FP Bàsica a Madrid, Alcoi i Barcelona pels participants que marxen el mes vinent a França, Alemanya i Dinamarca.
Visita de professores daneses de la delegació de Vejle, membre de Xarxa, al consorci d’educació, escola segones oportunitats i institut Bonanova per conèixer el sistema educatiu i alguns instituts de referència.

Sessió formativa:”Què requereix avui el món del treball”

El passat 19 d’abril, a la Biblioteca Singuerlin Salvador Cabré, es va dur a terme la sessió formativa “Què requereix avui el món del treball”, sobre necessitats del món laboral per alumnat d’FP. El taller, que anava dirigit a alumnat de centres de la Zona Besòs, es va dur a terme amb la col·laboració d’ASENCAT.

Durant la sessió es van conèixer les exigències actuals del mercat laboral alhora que també es va presentar la oportunitat de mobilitat internacional a Alemanya a través del projecte Singular que gestiona la Fundació BCN Formació Professional.

3a reunió transnacional del projecte europeu KA2 EU Water Challenge VET Hub 

Entre els dies 18 i 19 d’abril es varen reunir els socis a la ciutat d’Aarhus (Dinamarca) per a celebrar la tercera reunió del projecte organitzada pel centre danès Mercantec. 

Durant la trobada, es van presentar els resultats del taller de prototipatge o Prototype VET Lab que es va dur a terme el darrer mes de febrer, en el que els grups participants van concretar les seves idees en un prototip real per a donar solucions al repte d’Agbar sobre com millorar la gestió de l’aigua a la ciutat robot de Metròpolis. A més a més, es van discutir els detalls sobre el proper taller d’acceleració i de la Cerimònia d’entrega de premis del proper 16 de maig. 

Pla de mesures a la innovació FP

Del 8 al 12 d’abril, un grup de professorat d’FP de diferents especialitats i centres de l’àrea metropolitana de Barcelona ha pogut participar al projecte d’innovació Pla Mesures Innovació a l’FP: Peer to peer at Omnia, a Finlàndia. 

El projecte d’innovació i mobilitat s’ha dut a terme per segon any consecutiu des de la Fundació BCN Formació Professional i amb la col·laboració del Programa Erasmus+. 

Es tracta d’un projecte que té per objectiu posar en valor els projectes d’innovació que desenvolupen els centres d’FP  i que han estat premiats en les nostres convocatòries del Pla de Mesures Innovació a l’FP al llarg de les 12 edicions. Tanmateix, es vol fomentar la transferència de coneixement entre centres de Formació Professional de diferents països de la UE que apostin per metodologies actives d’innovació i vetllin per la millora de la qualitat en l’FP. 

L’experiència ha estat molt positiva i enriquidora per al professorat participant, provinent d’àmbits ben diferenciats com Laboratori clínic i biomèdic; Química; Mecatrònica, fabricació additiva i fabricació intel·ligent; Cuina i gastronomia i Serveis socioculturals. 

FP Consolida: Startup Pitch

El passat 11 d’abril a l’INS Provençana vam organitzar juntament amb Netmentora un #StartupPitch. Va ser una experiència molt enriquidora on vam poder compartir en aquest espai molt de talent i creativitat. L’esdeveniment va reunir 5 startups de sectors molt diversos que aspiren a formar part de la fase bootcamp de la xarxa de Netmentora. Des de la Fundació volem donar un l’enhorabona a totes les startups que van participar.

En el mateix acte vàrem presentar les activitats que fem a la Fundació, focalitzant en els premis FP Emprèn i FP Consolida. En acabar vam visitar el viver d’empreses, guanyador del Premi FP Cosolida 2023, que forma part del projecte Blue Container on es troba ubicada Blue Container Project, empresa creada per estudiants del Provençana guanyadors del repte d’Arquima del Metròpolis FP Lab.

Advanced Factories 2024

Un any més la Fundació participà en la 8ª edició d’Advanced Factories del 9 a l’11 d’abril de 2024 a Fira Barcelona Gran Via, un esdeveniment que es consolida com la major fira de robòtica i automatització industrial del sud d’Europa, enguany focalitzada en la Intel·ligència Artificial i el Greentech.

Advanced Factories cada any convoca els Premis als projectes innovadors d’FP amb l’objectiu de fomentar i promoure la innovació en l’automatització industrial i la implantació de la indústria 4.0 i alhora són un reconeixement als centres d’FP que formen el talent industrial.

El dijous 11 d’abril a les 16.30h, en el marc del Talent Markeplace, els alumnes van presentar uns projectes excel·lents i en aquesta edició els centre guardonats han estat:

  • Escola del Treball de Barcelona
  • Institut de Vic

El mateix dia també vàrem col·laborar en la Jornada sectorial i de networking “Panorama laboral del sector” amb Eurecat, BitMetrics, Girbau i Suris, moderada per Barcelona Activa.

Guia pràctica per a un patronat efectiu, Liderant fundacions al segle XXI.

El passat 10 d’abril, a l’auditori de la Pedrera es va presentar la ‘Guia pràctica per a un patronat efectiu. Liderant fundacions al segle XXI’, elaborada per la Coordinadora Catalana de Fundacions de la qual en som membres. És una publicació que aborda moltes de les qüestions clau que afecten les més de 2.000 fundacions actives del país, tant des del punt de vista de la governança com des de la responsabilitat jurídica inherent al càrrec de patró o patrona.