Notícies

FP & CONSTRUCCIÓ A REBUILD 2022

La construcció industrialitzada, les certificacions d’edificis sostenibles, la fusta constructiva, el treball col·laboratiu amb BIM, Build to rent, Co-living y el Co-housing … són tendències que la formació professional ha dE conèixer per formar als futurs professionals de la construcció 4.0.

Amb l’objectiu de conèixer les darreres novetats i tendències del sector, des de la Taula FP & Construcció 4.0, hem organitzat una visita Rebuild Expo Madrid amb 4 centres d’FP d’Edificació i Obres, Fusta i Disseny d’interiors, de Barcelona i ÀMB, i allí ens hem reunit amb 5 centres d’FP d’Edificació i Obres de Madrid, Alcalà de Henares, Saragossa i Segovia per establir sinergies i possibles projectes compartits. Gràcies a Rebuild hem pogut assistir al Congrés Nacional Arquitectura Avançada i Construcció 4.0., participar en una Taula de treball i gaudir del gran esdeveniment tecnològic del sector de l’edificació.

Dates de Preinscripció i matrícula FP inicial curs 2022-2023 

  • Preinscripció: Grau Mitjà  alumnat de continuïtat 4t ESO (20-26 d’abril) i no continuïtat (17 al 23 de maig)  
  • Per consultar tota l’oferta de cicles: 

Tria Educativa: https://triaeducativa.gencat.cat/ca/fp/

Guia FP (Bcn i AMB): https://guiafp.fundaciobcnfp.cat/

  • Per alumnat de Barcelona o que vol estudiar a Barcelona ciutat

– Oficina d’Accés als Ensenyaments Professionalitzadors de Barcelona: C. Roselló, 87-89, 08029- Barcelona, Metro L5 Hospital Clínic.

  • Informació de beques del Ministeri (termini obert  fins 12 de maig 2022)

Presentació del nostre estudi: El sector sanitari i sociosanitari català en clau d’FP

Dijous passat 7 d’abril, la Fundació BCN Formació Professional i CaixaBank Dualiza han organitzat la presentació del seu estudi: “El sector sanitari i sociosanitari català en clau d’FP” amb la col·laboració de Barcelona Activa i Fundació “la Caixa”. L’acte ha tingut lloc al Caixaforum de Barcelona.

En aquest estudi es realitza una radiografia en clau d’FP de la situació actual al sector sanitari i d’atenció i cures a les persones grans i dependents. L’anàlisi efectuada ha implicat conèixer les característiques, dinàmiques i tendències del mercat de treball en aquests sectors i analitzar amb mirada prospectiva les necessitats formatives, per a poder millorar la diferent oferta d’FP associada.

Estudi complert: https://drive.google.com/file/d/1iEyhZnR4vHptcEqa1_f-eNukkEUZAsqG/view

La presentació va ser inaugurada per la presidenta executiva de la Fundació Sara Berbel Sánchez. “Després d’haver passat per una experiència com ha estat la crisi social i sanitària generada a arrel la pandèmia per COVID-19, avui més que mai som conscients de la radical importància que tenen el sector sanitari, soci sanitari i social”, va declarar Berbel donant obertura a l’acte. “Aquesta visibilitat i reconeixement s’ha traduït, entre altres coses, en el fet que la joventut que inicia estudis de professions mostri un interès creixent pel sector sanitari.” Berbel va acabar denotant que és imprescindible disposar de professionals qualificats/des en els àmbits de l’assistència, el diagnòstic i els tractaments sanitari i també professionals que puguin oferir atenció i cura de qualitat a les persones grans i dependents; d’aquí la importància de l’estudi que té com a principal objectiu identificar les necessitats formatives del mercat actual i futures.

Ángel L. Miguel Rodríguez, director general de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, seguidament ha explicat la necessitat d’aquest  estudi per tal de tenir un profund coneixament del sector convertint-se en una eina imprescindible en la presa de decisions necessaries per a la modificació d’aquest sector.


Juan Carlos Lauder López, director de CaixaBank Dualiza va subratllar que “la importància d’aquesta mena de recerques, que contribueixen a tenir un coneixement real de l’estat de molts dels nostres sectors i, en aquest cas, del sector més afectat durant la pandèmia i, per tant, més sotmès als canvis. Gràcies a aquesta anàlisi podem veure on estan els punts forts, les febleses i cap a on podem dirigir els nostres esforços per a aconseguir millores que es tradueixin en més i millors oportunitats per als nostres professionals i per a la nostra societat”. Lauder ha afegit que “per a tot això l’FP continua sent una formació clau, pel paper que ha de jugar en la capacitació dels professionals, en l’actualització de les competències dels qui ja treballen i en la formació de nous tècnics que assumiran funcions que encara estan per arribar”.

Rafael Bengoa, codirector del “ Institut de Salut i Estratègia (SI-Health)  va parlar sobre  la col·laboració i necessitat d’un model asistencial integrat. Bengoa va recalcar “la necessitat d’un processos tècnic especific per a traslladar a l’àmbit polític el cost d’un sistema sanitari integrat. Per a això, assenyala, la implementació política ha de fer-se des d’un nivell autonòmic. S’estàn avaluant experiències locals d’èxit on tots dos sistemes estàn integrats perquè pugui haver-hi un posterior finançament per part del govern. Aquesta evalución, continua Bengoa, vindria acompanyada d’una avaluació de la sostenibilitat d’aquests tipus de models.

L’estudi s’ha elaborat partir d’una enquesta en la qual han participat més de 250 organitzacions del sector i de 33 entrevistes i 4 grups de discussió amb diferents agents clau, explica la investigadora principal de l’estudi Ana Vicente. Àngel Tarrino Ruiz, responsable de l’Observatori de la FP de la Fundació BCN Formació Professional, ha exposat els principals desajustaments entre el mercat de treball i les diferents ofertes formatives: en relació a perfils professionals específics per als quals les titulacions actuals no ofereixen una preparació adequada ha emergit un escenari de “formacions no oficials” que és urgent regular. Tampoc està regulat a nivell de competències i la categoria professional d’aquests perfils professionals. La manca d’especialitats en el sistema d’FP acaba perjudicant els centres sanitaris que han de dedicar excessius recursos a la qualificació d’uns certs perfils. Així i tot, també ha explicat alguns dels principals actius del sector: l’alt reconeixement social del sector degut al COVID-19 així com un creixement rellevant de l’ocupabilitat de tots dos sectors a mitjà i llarg termini a causa de l’envelliment de la població. Tarriño acaba la seva intervenció destacant els nous perfils professionals d’FP que es necessitessin en el futur vegeu tècnics en: avaluació de control i qualitat; Bigdata, impressió 3D protètics, especialista en rehabilitació o auxiliar de gerontologia.

Mónica Moso Díez, responsable del Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualiza va apuntar que és de vital importància desenvolupar una visió integral del sector sanitari i sociosanitari, veient les interconnexions i fomentant els fluxos d’informació, coneixement i professionals dins d’aquest marc sector de l’economia platejada.

Des del prisma de la FP alguns exemples de mesures són: la revisió de qualificacions, competències i funcions dels perfils professionals des del macro sector, la planificació estratègica i integral de l’oferta de la FP, el foment de la figura del professorat especialista, la vinculació dels centres d’FP a parcs sanitaris i sociosanitaris ( co n estades del professorat), la potenciació dels certificats de professionalitat i de la FP dual.

Finalment, Fabian Mohedano i Morales, president executiu de l’Agència Pública de la Formació i Qualificació Professionals de Catalunya ha tancat l’acte agraint tots els actors claus participants en l’estudi i, explicant la necessitat de la implementació de l’orientació 360 que està duent a terme l’agència per tal de proveir informació documentada sobre les demandes existents del mercat associades professions. Aquesta orientació, continuà Mohedano, comporta estudis de prospecció com aquest mateix estudi i orientació als orientadors en els resultats de les prospeccions per informar d’una forma més eficaces iactual al futur treballador. Finalitza donant les gràcies a la Fundació per lla seva tasca imprescindible com a un dels promotors claus de la Formació Professional.

Estudi complert: https://drive.google.com/file/d/1iEyhZnR4vHptcEqa1_f-eNukkEUZAsqG/view

Visites a les diferents empreses i entitats que participen a la 4a edició del MetròpolisFPlab

Aquestes setmanes hem estat organitzant visites a les diferents empreses i entitats que participen a la 4a edició del MetròpolisFPlab, que compta amb 700 alumnes de 30 centres d’FP, i de 9 municipis diferents.
Aquestes trobades tenen la finalitat de crear una xarxa entre el talent dels participants i les necessitats i l’entorn de les empreses, i quina millor manera de fer-ho que anant allà on cada empresa duu a terme la seva activitat. 

El mes passat vam trobar-nos amb l’ICO i el seu personal sanitari, així com amb LUPA, MB92 i el Port de Barcelona, i el Pla Estatègic de Barcelona.

Vam continuar reunint-nos amb TMB, que vol que les dones es sentin més segures quan usen el metro, i amb Aigües de Barcelona, que es proposa el repte de promoure la mobilitat sostenible entre els seus treballadors/es. El Circuit de Catalunya ens va rebre a les seves impressionants instal·lacions, per veure de primera mà els pneumàtics usats que volen reutilitzar en crear espais al mateix circuit.

L’empresa de construcció passiva Arquima també va mostrar-nos de primera mà la nau on duen a terme la seva activitat, perquè els equips puguin veure la merma que generen en la producció, i així proposar alternatives per reutilitzar-la. Finalment, l’Agenda 2030 ens va rebre a l’Ajuntament de Barcelona per enfocar el seu repte: com reduir la bretxa de gènere en l’ús de les TIC?

Advanced Factories 2022 i l’FP  

Un any més, des de la Fundació hem col·laborat  amb la 6a edició d’Advanced Factories per apropar els centres d’FP a un dels esdeveniments de referència en automatització i innovació industrial. Una edició que ha estat tot un èxit, amb 351 firmes expositores, més de 20 mil participants i 295 experts internacionals.  

Junt amb el Departament d’Educació i Advanced Factories hem participat en posar en marxa la convocatòria Premi Factories of the Future Awards als Projectes Innovadors de Formació Professional per reconèixer la tasca dels centres en la formació del talent industrial. A la Gala de Premis d’enguany els tres centres guanyadors han estat:  

El darrer dia al Talent Marketplace, vam participar en la sessió Experiències de Formació Professional Avançada per a la Indústria 4.0 en la que es van presentar aquestes dues:  

Felicitats als centres guanyadors!!  

Moltíssimess gràcies i enhorabona a tot equip d’Advanced Factories per l’èxit assolit, i fins AF 2023.   

Acompanyem el Consell de l’FP de Reus en el seu inici

El 29 de març, en el marc de la fira de Reus, té lloc l’acte formal de posta en marxa del Consell de la Formació Professional de la Ciutat. Els Consells de l’FP són espais de trobada de tots els agents que formen l’ecosistema de la formació professional; un espai de governança útil per impactar en el territori. En el marc de la nova llei d’FP, faciliten impulsar l’acreditació de competències professionals, la formació i l’orientació.

En el cas de Reus, és un ens de consens i participació dels sectors educatius i social i econòmic per impulsar l’FP de la ciutat.

Reunió de la Taula d’Ocupació Juvenil

El dia 9 de març, al Convent de St. Agustí, amb la participació del 1ert tinent d’alcaldia,  sr. Jaume Collboni, i la comissionada de promoció de l’ocupació i polítiques contra la precarietat, sra. Raquel Gil, es reuneix la Taula d’Ocupació Juvenil que, des de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa Barcelona Activa. Durant la trobada es posa de manifest la bona marxa de Barcelona després de la COVID-19. Es fa balanç del Pla d’Acció del Foment a l’Ocupació Juvenil 2021 i moltes propostes pel 2022. I tot emmarcat en el Pla de Foment a l’Ocupació Juvenil 2020-2023.

El Convent de St. Agustí serà el punt de referència de les polítiques d’ocupació de la ciutat, donant un servei integrat a la ciutadania.

Visites a les diferents empreses i entitats que participen a la 4a edició del MetròpolisFPlab

Aquestes setmanes hem estat organitzant visites a les diferents empreses i entitats que participen a la 4a edició del MetròpolisFPlab, que compta amb 700 alumnes de 30 centres d’FP, i de 9 municipis diferents.
Aquestes trobades tenen la finalitat de crear una xarxa entre el talent dels participants i les necessitats i l’entorn de les empreses, i quina millor manera de fer-ho que anant allà on cada empresa duu a terme la seva activitat. Vam començant trobant-nos amb l’Institut Català d’Oncologia i les seves professionals sanitàries; MB92 i el Port de Barcelona ens van explicar els seus reptes conscienciats amb la reducció de residus, i el Pla Estratègic va posar en context el repte cultural que proposen.
LUPA energy també ens va explicar d’on sorgeixen i les passes a seguir, i GPA innova ens van mostrar de primer mà els seus departaments de treball, per poder crear una xarxa de comunicació efectiva.

En les properes setmanes, l’alumnat podrà visitar Arquima i del Circuit de Catalunya, que proposen reptes enfocats en el reacondicionament de residus, i també TMB, el Consorci de la Zona Franca i l’Agenda 2030, amb reptes que volen reduir la bretxa de gènere al transport públic, al sector industrial i amb les noves tecnologies, respectivament. Finalment, ens trobarem amb Aigües de Barcelona, que volen promoure una mobilitat sostenible entre els treballadors.

DONA I INDÚSTRIA: UN BINOMI D’ÈXIT

Fa pocs dies, en motiu del 8 de març, vàrem entrevistar a Noemí Rabasco, la única noia de la classe a 2n del CFGS Automatització i Robòtica industrial a l’Institut Anna Gironella de Mundet de Barcelona. Cursa FP dual a l’empresa KUKA Iberia S.A , un dels principals fabricants mundials de robots industrials i sistemes  de solucions automatitzades de fabricació,  on realitza 1.000h de formació pràctica. 

El cicle formatiu de grau superior d’Automatització i Robòtica industrial (ARI) pertany a la família d’Electricitat i Electrónica, té una durada 2.000h en dos cursos acadèmics i s’accedeix des de Batxillerat o d’un Grau mitjà. Compta amb un 4% de noies matriculades tot i que té una inserció laboral més del 74%.

Segons Óscar Pérez, director de Servei Tècnic de KUKA Iberia a Espanya i Portugal, l’empresa acull alumnat d’FP des del 2004 i l’experiència és molt positiva atès que per ells és una excel·lent oportunitat per atreure, formar i reclutar talent a l’empresa.   

En Llorenç Marín, professor d’ARI i tutor de Noemí a l’Institut Anna Gironella de Mundet, destaca la manca de noies en aquests estudis tècnics. Cal una tasca de divulgació on noies tècniques contactin amb l’alumnat d’ESO i/o Batxillerat, els expliquin/mostrin el seu treball i esdevinguin referents amb qui recolzar-se i fer néixer la seva possible vocació tècnica.

Així mateix, Carlos Garcia Calvo, cap de departament d’Electrònica a l’Institut Anna Gironella de Mundet, explica els avantatges per a l’alumnat a l’hora de triar cursar FP dual:

  • Un any d’experiència laboral que et permet fer contactes, els quals sempre són importants al món laboral. 
  • Aprens a manipular robots, programari i tecnologies que no disposa l’escola.
  • Al fer la feina d’una manera professional, l’alumne s’adona de si li agrada i si realment vol dedicar-se la resta de la seva vida a aquesta professió. 

Un cop finalitzen els estudis d’FP grau superior, els i les joves poden continuar ampliant formació amb els nous cursos d’especialització i també poden participar en projectes de mobilitat internacional ERASMUS+ o d’altres de Garantia Juvenil TLN o Compeuropa.    

Ara hi ets a temps!! Preinscripció Grau superior: del 25 al 31 de maig de 2022.

Per a més informació: GUIA FP!!

PLA DE MESURES INNOVACIÓ A L’FP 2021-2022

S’ha resolt la convocatòria d’ajuts als projectes d’innovació dels centres de formació professional. Un total de 54 centres d’FP i els seus projectes han estat resolts favorablement, corresponents a 27 municipis de la demarcació de Barcelona.

En l’edició d’enguany s’han presentat un total de 78 projectes corresponents a 62 centres d’FP. Tot un èxit de participació que demostra l’interès i implicació en seguir apostant per una formació professional de qualitat.