Notícies

Participem al “Debat de Debats”: parla la comunitat educativa “.

El dia 19 de desembre, en el magnífic marc de l’Escola Baixeras, vàrem participar en el “Debat de Debats”, parla la comunitat educativa. Va ser una activitat preparada conjuntament pel Consell Educatiu Municipal i el Consell de l’FP de Barcelona. Va obrir la sessió el professor Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Girona, parlant del valor que té la participació de la comunitat educativa en les polítiques locals. Després es varen presentar en pannels els resultats de les 6 comissions que, amb més de 70 experts, han treballat durant el curs. D’aquí varen sortir més de 200 propostes per a millorar les polítiques educatives de la ciutat.

L’acte va acabar en una taula rodona, conduïda per Marta Carranza, amb el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, i el delegat d’educació del departament d’Educació.

Presentació Estudi Inserció Laboral dels ensenyaments professionals 2022

El divendres 16 de desembre varem asistir a la Llotja de Mar a l’acte de presentación de l’Estudi Inserció Laboral dels  Ensenyaments Professionals  2022 elaborat conjuntament pel Departament d’Educació i el Consell General de les Cambres de Comerç de Catalunya, en què s’evidencia que els ensenyaments professionals continuen sent una de les millors vies d’inserció laboral.

Algunes dades destacables de l’Estudi:

  • Després del curs 2020-2021, només un 12% dels joves de 16 a 25 anys que van obtenir un títol d’FP a Catalunya estaven en situació d’atur, una xifra irrisòria si es compara amb la mitjana de l’atur juvenil, que se situava en un 42%.
  • L’empresa de pràctiques, o de dual, esdevé el canal d’intermediació més efectiu per trobar feina.
  • Les cinc famílies professionals en que hi ha una inserció laboral més gran són: indústries extractives (80%), energia i aigua (67,90%), química (65,37%), instal·lació i manteniment (62,72%), fusta i suro (62,16 %) i nou famílies professionals més superen el 50% d’inserció: fabricació mecànica, sanitat, maritimopesquera, indústries alimentàries,  electricitat i electrònica, turisme, serveis socioculturals i a la comunitat, transport, comerç, administració i gestió i seguretat i medi ambient. 

Publiquem:”El sector del vehicle elèctric en clau d’FP”.

La manca de talent és una de les barreres més significatives pel desplegament del vehicle elèctric.

  • Les empreses assenyalen que la manca de talent és un dels principals topalls pel sector. El vehicle elèctric, amb una projecció econòmica i d’ocupació elevada, afronta dificultats significatives per trobar els perfils professionals necessaris per desenvolupar-se
  • Diversificació i nous perfils professionals. Els perfils professionals més demandats en el sector emergent del vehicle elèctric (VE) són tècnics en programació i informàtica del VE, ciberseguretat, tècnics demanteniment i reparació, comercials especialitzats, instal·ladors elèctrics de punts de recàrrega, especialistes en gestió de xarxes intel·ligents i perfils transversals com agregadors de dades.

L’estudi  “El Sector del Vehicle Elèctric en Clau de FP” elaborat per la Fundació BCN Formació Professional per encàrrec de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha comptat amb la participació de més de 200 empreses del sector de la mobilitat elèctrica i més de 20 experts sectorials amb L’objectiu d’identificar les necessitats del vehicle elèctric pel que fa als perfils professionals que requereix aquest sector en expansió.

Un dels principals objectius de l’agenda 2030 de la Unió Europea és aconseguir un desenvolupament econòmic global i sostenible respectuós amb el planeta i els recursos que aquest ofereix. La problemàtica climàtica és a l’ordre del dia en l’activitat legisladora i de programació de polítiques públiques. En el sector de l’automoció, això es tradueix en potenciar l’energia verda i renovable com a font d’energia per a la mobilitat, i com a conseqüència, el sector travessa canvis rellevants i irreversibles.

1.135 matriculacions de vehicles elèctrics a la província de Barcelona al 2021

La fotografia del mercat del vehicle elèctric assenyala un increment de la demanda amb 11.135 matriculacions l’any 2021 a la província de Barcelona i un augment d’un 375% respecte a l’any 2017. Per altra banda es preveu per als propers anys la creació de 140.000 llocs de treball al conjunt de l’Estat Espanyol vinculats a la mobilitat elèctrica, 250.000 matriculacions de VE i un desplegament d’entre 80.000 i 110.000 punts de recàrrega (Gobierno de España, 2021).

Els nous transports privats interurbans, les micromobilitats mitjançant el patinet elèctric o la bici elèctrica, l’abaratiment del cost de les bateries elèctriques i la seva major rapidesa de càrrega i menor pes d’aquestes conjuntament amb un augment dels punts de càrrega, tant a la metròpolis com a les carreteres, i la major conscienciació de la població envers la sostenibilitat dels seus desplaçaments són alguns dels factors que imprimeixen velocitat a la transició vers al vehicle elèctric. L’abast d’aquesta transició en tota la cadena de valor del sector és profunda i afecta des de concessionaris i assegurances fins a tallers de manteniment, serveis postvenda, indústria automobilística i instal·lació i manteniment de punts de càrrega.

La mobilitat elèctrica requereix noves tipologies de personal qualificat com per exemple especialistes en programació i software de vehicle elèctric, ciberseguretat, especialistes en la venda,  manteniment i reparació, tasca comercial i comunicació i especialitzada, o especialistes d’instal·lacions i manteniments de punts de càrrega.

L’estudi assenyala que el perfil professional que predomina actualment en el sector de l’automació és el d’home entre 36 i 55 anys. Gairebé un 50% d’aquests han cursat formació professional, però actualment entre aquest col·lectiu manca l’especialització necessària que requereix la transició vers la mobilitat elèctrica i també (assenyalen les empreses)  manca d’informació per gestionar i adaptar-se als canvis tant profunds del sector. Les empreses que han participat en l’estudi assenyalen que calen inversions significatives per adaptar espais públics i privats (tallers d’automòbils, instal·lacions elèctriques de llars, d’edificis i a la via pública) però també inversions i mesures per actualitzar i generar el talent necessari. Aquest aspecte segons les empreses i experts consultats no s’està produint al ritme necessari per assolir els objectius i tempos fixats per les administracions públiques en matèria de mobilitat sostenible.

L’estudi de la  Fundació Barcelona Formació Professional mostra la necessitat que té el sector de mà d’obra especialitzada i de coneixement. Per això entre les línies de treball assenyalades destaca la recomanació de desplegar oferta formativa ja existent al catàleg formatiu però amb molt poca presència a la província de Barcelona, com els especialistes d’FP en manteniment de VE o d’instal·ladors i manteniment de punts de càrrega de VE. També recomana la generació de centres d’FP integrats en el sector del Vehicle Elèctric que complementi l’oferta del Centre de Formació Professional de l’Automoció (Martorell) a més de generar i diversificar els canals d’oferta formativa per a treballadors en actiu del sector que hauran de passar necessàriament per un procés de re-skilling (tornar a capacitar a empleats en competències que la companyia necessita suplir), i up-skilling (procés de reforçar la formació en habilitats que el treballador ja tingui o que siguin similars a la seva àrea de coneixement) per tal de poder continuar ocupats en el sector.

Accedeix al estudi i la seva infografia aquí: https://www.fundaciobcnfp.cat/coneixement/estudis-sectorials/

Plenari del Consell de l’FP de Barcelona

El dia 23 de novembre es va reunir a l’Institut Bonanova, centre d’FP especialitzat en l’àmbit sanitari, el plenari del Consell de l’FP de Barcelona.

A la reunió es va fer balanç dels 10 anys de l’FP Dual a l’Ajuntament de Barcelona, plantejant aquesta formació amb la doble mirada: educativa i d’inserció laboral. Es van presentar i analitzar les dades de matriculació del curs 2002-23; les taxes d’abandonament educatiu i les tendències en la demanda. També es va aprofitar per a presentar els certificats de professionalitat com a complement de la formació inicial.

El Consell va aprovar un informe de propostes per a reduir l’abandonament educatiu.

Visita al CETT- Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy

El dia 7 de novembre vàrem visitar el CETT, que incorpora l’Escola Tècnica Professional i dels Estudis Universitaris de Gastronomia. Ens varen rebre Maria Abellanet, presidenta; i Elisabet Ferrer, directora general. L’objectiu de la trobada era conèixer-nos millor ambdues institucions i explorar formes de poder establir més col.laboracions.

A la reunió es va posar en valor el sector del turisme, l’hoteleria i la gastronomia. També el plantejament integrat que en fa el CETT, establint itineraris i activitats conjuntes entre l’alumnat d’FP i l’universitari. Els vincles amb el sector i l’estructura de “campus” (hotel, una residència…), fan que siguin model de referència.

Des de la Fundació i Xarxa FP els vàrem animar a participar en els projectes d’innovació, com el MetròpolisFP Lab, i a treballar conjuntament en el sector.

logo Fundació BCN Formació Professional

Participem en el Saló de l’Ocupació i al BIZ Barcelona

El passat 9 de novembre vam participar als salons de l’ocupació i BIZ, dos espais de trobada entre persones emprenedores, startups i talent. Des de la Fundació vam impartir un taller interactiu per conèixer els diferents cicles formatius i certificats professionals. Les persones assistents van poder elaborar el seu propi itinerari formatiu i capacitador,  per tal de marcar la seva formació actual, els seus objectius professionals i saber com poden millorar el seu perfil competencial.Paral·lelament, vam organitzar la taula rodona “Talent i esperit emprenedor: experiències d’èxit” amb testimonis d’empreses, alumnes i docents que han tingut papers clau als projectes d’innovació en l’FP. Arquima, una empresa puntera de construcció de fusta, fa dos anys que forma part del MetròpolisFPLab, i ens van explicar de primera mà la seva experiència en projectes d’innovació amb FP. Alumnat i docents d’FP també ens van explicar el seu testimoni en un projecte que els permet adaptar la pedagogia dels centres a resoldre necessitats reals d’empreses i institucions. Finalment, Noè Alexandre, guanyador de la passada edició dels Premis FPConsolida, ens va explicar el mentoratge de 360º que està rebent per la xarxa d’emprenedors/es de Netmentora i com està impulsat la seva empresa.

Tornen els Premis FPemprèn amb una masterclass per alumnat i docents d’FP

Donem el tret de sortida a la 14a edició dels Premis FPemprèn, dirigits a alumnat de cicles formatius de grau mitjà i grau superior de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Fase de PREINSCRIPCIÓ dels projectes i participants

Els/les participants hauran de formalitzar aquesta participació omplint el següent formulari i adjuntant tota la documentació que es demana en aquest mateix:

  1. Carta de sol·licitud, dirigida a la direcció-gerència de la Fundació BCN Formació Professional. S’ha d’enviar una única carta per centre, especificant el o els projectes que es presenten.
  2. Carta de motivació, elaborada per l’alumne o equip d’alumnes que presenten el projecte al concurs.

El formulari de preinscripció als Premis romandrà obert FINS EL DIA 1 DE FEBRER (tot el dia), data límit per fer arribar tota la documentació necessària. No s’acceptaran sol·licituds fora de termini.  

MASTERCLASS: Generació d’idees amb impacte

Prèviament a la preinscripció dels projectes, hem preparat la masterclass “Premis FPemprèn: generació d’idees amb impacte” dirigida a alumnat i docents de formació professional que tinguin interès en conèixer eines i metodologies que ajudin en la primera fase del desenvolupament del projecte emprenedor: el procés d’ideació i detecció d’una idea emprenedora que pugui tenir potencial i generar impacte. La sessió la desenvoluparà el Juan Àlvarez de Lara, Founder & CEO de Seed&Click, el dia 1 de desembre de 10:00 a 11:30 a través de la plataforma Zoom.

Les persones interessades en assistir a la masterclass online us podeu registrar fins el dia 29 de novembre (inclòs) al següent enllaç. Un dia abans de la formació rebreu un correu electrònic amb l’enllaç per accedir a la sessió online.

PLA DE MESURES INNOVACIÓ A L’FP, curs 2022-2023 

NOVA CONVOCATÒRIA D’AJUTS 

Amb data 3 de novembre, llancem la nova convocatòria de la 12a edició del Pla de Mesures Innovació a l’FP, curs 2022-2023.  

El Pla està impulsat per la Fundació BCN Formació Professional, amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu principal de fomentar la innovació i la qualitat del sistema de Formació Professional a la demarcació de Barcelona.  

La convocatòria d’ajuts s’adreça a tots els centres i/o instituts que imparteixen ensenyaments de Formació Professional inicial (inclosos també els d’esports i artístics) de la demarcació de Barcelonai té l’objectiu de premiar projectes educatius de caire innovador.  

CALENDARI PER PARTICIPAR: 

  • Publicació de la convocatòria: 3 de novembre de 2022 
  • Presentació de sol·licituds: Fins 13 de desembre de 2022 
  • Resolució de la convocatòria: Primera quinzena de febrer de 2023 

Premis DONA TIC 2022- EL TALENT DIGITAL DE L’FP

El dimarts 10 d’octubre 2022, a les 18.30h al Teatre Nacional de Catalunya, es va celebrar la 8a edició dels Premis DonaTIC, impulsats pel  Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona y la associació Tertúlia Digital. 

Els Premis DonaTIC han estat una de les iniciatives destacades del Pla DonaTIC del Govern, que va néixer amb la finalitat d’aixecar el sostre de vidre existent en el sector tecnològic pel que fa a la presència de les dones i de fomentar la seva participació i apoderament en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat.

Els premis es divideixen en vuit categories i dues subcategories, una de les quals és per una Estudiant d’FP TIC que hagi desenvolupat un projecte o iniciativa destacable en aquest àmbit.

Enguany, la guanyadora ha estat Fátima Syed Shahzadi  estudiant del CFGS Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma (DAM) de l’Institut Joan d’Àustria de Barcelona. Va quedar en primera posició, juntament amb un company de classe, al concurs Wapps (millors webs d’estudiants en català) en la categoria de millor aplicació mòbil, amb una app que és un catàleg per cercar sèries, pel·lícules, llibres, música i videojocs en català.

La finalista dels premis va ser Judith Barrajón, estudiant del CFGS Desenvolupament d’Aplicacions web (DAW) a Jesuïtes El Clot de Barcelona.  

Enhorabona a les dues i a totes les guardonades dels Premis DONA TIC pel vostre talent i per ser referents STEM de futur per a noies i adolescents.

La Fundació, forma part del jurat d’aquests premis, i vol destacar les estudiants d’FP guardonades de totes les anteriors edicions.

2017Marina Blasco SánchezInstitut Escola del Treball, Barcelona
2018Cristina Martin PlanellesInstitut Bosc de la Coma, Olot (Girona)
2019Anna Dacosta MartínInstitut Esteve Terrades i Illa, Cornellà de LL.
2020Agnès Malé GabarróInstitut Esteve Terrades i Illa, Cornellà de LL.
2021Sara Puig CabrujaJesuïtes El Clot, Barcelona
2022Sahar Fátima Syed ShahzadiInstitut Joan d’Àustria, Barcelona

Les dones matriculades en cicles  FP TIC representen el 9%, la inserció laboral d’aquesta família professional és del 98,92%. El sector tecnològic creix exponencialment cada any i genera molts llocs de treball estables i ben remunerats. Calen molts/es professionals per treballar a les TIC i és clau atreure joves, sobretot més noies, a aquests estudis d’FP TIC, un repte que ens interpel·la a tots famílies, escoles, empreses, institucions i governs.

La Fundació amb l’FP DUAL A Saragossa

La Fundació BCN Formació Professional va participar el 19 d’octubre, a la 1ª Reunió del grup de Treball d’Administracions locals i supralocals per a l’impuls del model FP Dual , a la seu de la Caixa Rural de Saragossa. Al grup hi participen el CEB, Ajuntaments de Molins de Rei, Granollers, Viladecans, Sevilla i Màlaga.

El projecte liderat per la Fundació Bertelsmann té com a objectiu generar un espai de reflexió i propostes de millora per impulsar l’FP dual a l’àmbit local.

Així mateix, i posteriorment els dies 20 i 21 d’octubre, vàrem assistir a la VIII edició del Foro Alianza per a l’FP Dual titulat “FP Dual: presente y  futuro tras una década de implantación”,coorganitzat per la Fundació Bertelsmann, el Govern d’Aragó i  la Fundació Basilio Paraíso de la Cambra de Comerç de Saragossa.