Notícies

Nou estudi del mercat de treball

Disponible l’informe mensual del MKT de treball de Barcelona ciutat: la contractació cau però amb menys intensitat que altres anys.Pel que fa a l’atur registrat,excepte durant el 2021,sempre ha entre aquests 2 mesos situant-se en 62.100persones.

Nou apartat web

És possible que ja coneguis tot el que envolta a la fundació, però saps qui hi ha al darrere?

Al nou apartat de la nostra pàgina podràs conèixer al nostre equip de gestió.

Comencen els nous projectes de mobilitat!

Ja s’han dut a terme les reunions informatives amb l’alumnat seleccionat per participar en les estades formatives en empreses dins del projecte Erasmus per Grau Mitjà & Grau Superior dels mesos vinents. Felicitats a tots!

Torna la normalitat per la mobilitat a la Fundació

Un any més col·laborem amb l’escola alemanya @glasfaschule_rheinbach rebent un grup de 10 estudiants de disseny gràfic i mitjans que estaran fent les seves pràctiques a Barcelona durant els propers mesos. Aquest any torna la mobilitat, i trepitjant fort. Més de 40 estudiants fent pràctiques per Barcelona.

Benvinguts i gaudiu l’experiència!

SUMMER TOUR FP&CONSTRUCCIÓ 4.0

Com activitat de la Taula FP&Construcció 4.0 hem organitzat un tour de visites amb centres
d’FP Edificació i Obra Civil de Madrid, Segovia, BCN, AMB i tècnics de Barcelona Activa i Xarxa
FP.

Visites a equipaments/edificis

Hem pogut conèixer un equipament municipal Centro de Vida Comunitària de Trinitat Vella,
guiada per Carol Beuter de Haz Arquitectura que va poder explicar-nos l’obra en detall, un
exemple d’edifici passiu.

Vàrem visitar l’Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia, un espai públic de formació i creació de
projectes de fabricació digital vinculat les noves tecnologies, especialitzat en creativitat,
artesania, tèxtil, moda i biomaterials, que pot oferir suport i coneixement a molts dels
projectes d’estudiants i docents d’FP.

També hem pogut visitar una habitatge unifamiliar d’Alella, un projecte innovador i sostenible,
creat en BIM, un exemple de construcció en fusta (CLT) per Artio Studio.

Visita a centres d’FP Edificació i Obra Civil

Institut Escola del Treball de Barcelona, el curs vinent amplien la seva oferta amb estudis de
PFI, el grau mitjà de construcció i el nou curs d’especialització en BIM, raó per la qual
esdevindrà l’únic centre a Barcelona amb tota l’oferta formativa de Construcció. I també l’únic
centre de BCN que tenen Fusta.

Institut Provençana de l’Hospitalet de Llobregat, un centre amb GM i GS, enfocats a la
Construcció sostenible, economia circular i Construcció 4.0 i on també estrenen el nou curs
d’especialització en BIM. Així mateix, cal destacar que tres dels seus estudiants del CFGS de
Projectes d’Edificació han guanyat el Premi Metròpolis FP Lab d’Arquima empresa líder en
construcció industrialitzada passiva.

Presentació de la guia pràctica per implementar l’FP Dual als ajuntaments

Hem presentat una guia pràctica per implementar l’FP Dual als ajuntaments a la biblioteca el Molí de l’Ajuntament de Molins de Rei amb Fabian Mohedno, President executiu de l’Agència FPCAT i Montserrat Ballarín vicepresidenta de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

En aquest informe s’explica el procés d’implementació de l’FP dual dins dels ajuntaments per tal de facilitar-ne l’extensió. Es parteix de l’experiència de dotze ajuntaments que ja tenen alumnat d’FP dual, s’analitza com sorgeix la iniciativa, com es va implementar, quines barreres s’han detectat i quines propostes hi ha per millorar l’experiència. Com a síntesi d’aquestes experiències i d’altra informació complementària, es presenten una sèrie d’eines per acompanyar i facilitar l’adopció i l’extensió de l’FP dual als ens locals. Destaca una petita guia que inclou arguments favorables a l’impuls d’aquesta modalitat, un resum dels passos que cal seguir per acollir alumnat dual i un calendari orientatiu amb la informació tècnica més rellevant.

Accedeix a la guia

Accedeix a l’infografia resum

Accés a l’acte de presentació de la guia

Acte de cloenda 4ª edició MetròpolisFPLab

Divendres 1 de juliol va tindre lloc l’acte de cloenda del MetròpolisFPLab, 4ª edidció, a l’escola i centre d’FP Antoni Algueró de Sant Just d’Esvern.

El projecte ajunta el talent metropolità d’FP i les empreses més innovadores de Barcelona i área metropolitana. Obrí l’acte Joan Basagañas, alcalde de Sant Just d’Esvern, Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Immaculada Font, directora del centre d’FP de l’escola Antoni Algueró.

L’acte va continuar amb els testimonis de tres empreses que han format part del projecte; l’empresa GPAInnova i el Consorci de la Zona Franca van explicar la seva experiència com a noves incorporacions d’aquesta edició i a TMB, que ens han acompanyat des de la primera edició va destacar el creixement del projecte.

Finalment es va passar al reconeixement dels projectes guanyadors d’aquesta edició. Els guanyadors gaudiran d’una beca per dur a terme el seu projecte.

Els guanyadors de la 4ª edició del Metròpolis FPLab són:

 1. Repte BCN Agenda2030: Team Bonanova, de l’Institut Bonanova.
 2. Repte Aigues Barcelona: Obrint Camí, de l’Escola del Treball de Barcelona.
 3. Repte LUPA: Ferretech, de l’Institut la Ferreria.
 4. Repte Port de Barcelona: Waste Avangers, de l’Institut Narcís Monturiol.
 5. Repte Arquima: VISWÁRKARMA de l’Institut Provençana.
 6. Repte MB92: ECO Team de l’Institut Joan Brossa.
 7. Repte TMB Barcelona: Origami, de l’Escola del Treball de Barcelona.
 8. Repte Circuit de Catalunya: Montmeló Kids, de Francesc Ferrer i Guàrdia.
 9. Repte ICO: MAKILA, de l’Institut Bonanova.
 10. Repte pembarcelona: CPZ de l’Institut Esteve Terradas i Illa.
 11. Repte GPA Innova: Black Hawk de Escola del Treball de Barcelona.
 12. Repte Consorci Zona Franca: Zonwomen de l’Institut Mercè Rodoreda.

La cloenda de l’acte va ser de la mà d’Anna Hernandez de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Des de la Fundació felicitem de nou a tots els guanyadors i a tot l’engranatge del metrópolis per fer-ho posible. Fins l’any vinent!

L’emprenedoria es potencia des de les aules de la Formació Professional

El 21 de juny de 2022 es va dur a terme la Nit de l’Emprenedoria al Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat, que la qual arreplega l’entega de la 13ª edició dels Premis FPemprèn i la 4a edició dels premis FPConsolida.

L’acte, presentat i conduït per la Bibiana Ballbé, s’inaugurà a càrrec de Manuel Cermerón, director general d’Agbar a Espanya, Sara Berbel, presidenta executiva de la Fundació BCN Formació Professional i Pere Fàbregues, vicepresident de la Fundació BCN Formació Professional i Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els Premis FPemprèn són un reconeixement públic als millors projectes empresarials realitzats per estudiants de Formació Professional dels instituts i centres d’FP de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La finalitat és potenciar el reconeixement i el prestigi social de l’FP així com potenciar l’emprenedoria des de l’òptica pedagògica. El projecte dels premis inclou la formació del professorat dels centres participants per introduir o actualitzar-los a l’ecosistema de l’emprenedoria. La formació la dirigeixen institucions i empreses punteres de l’emprenedoria catalana com Seed&Click o Barcelona Activa. Els premis serveixen moltes vegades de pont per una consolidació posterior d’alguns projectes guanyadors mitjançant els premis FPConsolida i els premis a l’emprenedoria catalana que es celebrem posteriorment pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Entre les categories dels premis es troben el Premi a millor Elevator Pitch, Premi FPEmprèn pel talent femení, Premi Energia Sostenibilitat i Medi Ambient; Premi Salut Esport i Benestar; Premi Educació Cultura i Lleure; Premi Hoteleria i Turisme; Premi Economia Social i Solidària; Premi Indústria 4.0 i Transformació Digital; Premi ICIL – Gestió Logística i Premi Emprenedor/a.

Després de la benvinguda, es van lliurar els premis FPConsolida conjuntament amb Netmentora Catalunya i el Departament d’Educació.

L’objectiu d’aquest premi és impulsar projectes emprenedors liderats per estudiants i exestudiants de formació professional amb la finalitat d’acompanyar-los en el procés de consolidació dels seus projectes.

Es va comptar amb la intervenció de Elionora Solé, HR Director Spain a Cofidis i Membre de la Junta Directiva de Netmentora Catalunya i José Antonio Andrés, subdirector general de Programes i Projectes de Formació Professional del Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya. El guanyador d’aquesta 4a edició dels Premis FPConsolida ha estat Noè Alexandre, responsable de l’empresa de refrigeració i climatització Noè Alexandre.

Finalment, es va passar al lliurament de la 13a edició dels Premis FPemprèn. Aquesta edició ha comptat amb 71 projectes, dels quals 61 han passat a la fase final. En total han participat 27 centres d’FP i un total de 245 alumnes de la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana.

La cloenda de l’acte va ser de la mà del Sr. Fabian Mohedano, president del Consell Català de la Formació i Qualificació Professional de la Generalitat de Catalunya.

Acte de clausura del primer projecte de mobilitat “Programa de Formació i Inserció: Pràctiques Professionals”

El projecte “Programa de Formació i Inserció: Pràctiques Professionals”, liderat per XarxaFP (Associació de mobilitat internacional de l’Ajuntament de Barcelona), pretén millorar l’ocupabilitat i evitar la desvinculació del sistema educatiu de persones joves estudiants de PFI i suposa un pas endavant en la internacionalització dels programes de formació i inserció del nostre país. El passat dilluns 13 de juny va tindra lloc l’acte de cloenda del primer projecte a nivell estatal de mobilitat pel nivell educatiu de PFI al Salò de Cròniques  de l’Ajuntament de Barcelona.

L’acte va ser presidit pel regidor d’educació, el Sr.Pau Gonzàlez, la Sra. Marta Ortueta (de forma telemàtica), la directora de la Unidad de Formación Profesional del SEPIE, Ministerio de Universidades i la Sra. Maria Jesus Cervero, presidenta de la XarxaFP.

El Sr. Pau Gonzàlez, regidor d’educació de l’Ajuntament de Barcelona va obrir l’acte senyalant que el projecte ha estat un èxit per la implicació conjunta de les institucions, i per la implicació de totes les persones involucrades: equips directius, coordinadors/es de mobilitat, tutors del programes de formació i inserció.  El projecte respon a l’aposta que fa l’ajuntament per fer una mobilitat internacional més inclusiva a tots els nivells educatius i trencar amb la idea de que  l’Erasmus només és fa a la universitat.  Les pràctiques internacionals son importants per l’experiència professional, les competències lingüístiques però sobretot per les competències personals que són claus en el seu desenvolupament professional i personal (iniciativa, confiança, flexibilitat, organització, treball en equip, etc.).  projecte només és el començament d’un llarg camí que esperem sigui exitós i ple a tots els nivells. 

Finalmet el regidor va agraïr als centres d’FP per confiar en l’ajuntament en aquesta nova aventura, així com a les organitzacions XarxaFP, Fundació BCN Formació Professional, i els tècnics encarregats d’executar el projecte de forma més directe, pel seu compromís en el projecte i per tot el seu suport. 

Seguidament, la Sra.Marta Ortueta, va agrair a totes les institucions implicades per fer possible el desenvolupament del projecte. “Erasmus + és un programa fet per les persones, situacions personals, un programa que viu”, assenyalava la directora de la Unitat de Formació Professional del SEPIE. “Nosaltres, com a institucions podem animar i impulsar el programa, però és gràcies a vosaltres, als participants, que tots els Erasmus són possibles, sou els ambaixadors més importants.”

L’apertura de l’acte va acabar amb l’agraïment per part de la Sra.Maria Jesus Cervero presidenta de la XarxaFP, que explicà com portem gairebé 25 anys fomentant i potenciant la internacionalització de formació professional a Europa. “Puc dir amb orgull que els joves presentis avui aquí, sou la primera generació d’Erasmus dels Programes de Formació i Inserció. Sou la primera però estic segura que no sereu l’última i tenim molt clar que en un futur realitzar pràctiques Erasmus en un PFI ha de ser gairebé tan usual i quotidià com ho és avui dia realitzar-les en altres nivells educatius. Creiem que la paraula Erasmus no sols ha de ser propietat de les universitats i que la formació professional, en tots els seus nivells, té molt a demostrar i oferir a la societat,” finalitzà la presidenta de XarxaFP.

El projecte va destinat a persones joves amb menys oportunitats amb obstacles per motius socials, educatius i culturals que els dificulta l’accés al mercat de treball i parteix d’una anàlisi actualitzada de les necessitats comunes dels 13 centres d’FP que conformen el consorci promotor de la iniciativa, i de la voluntat de tots ells de començar a oferir oportunitats de mobilitat més inclusives per al seu alumnat de PFI.

Aquest inclou 3 mobilitats grupals de pràctiques professionals per a un total de 32 persones joves estudiants de PFI, a les ciutats de Lisboa (Portugal), Munic (Alemanya) i Tolosa (França) durant quinze dies.

Tot seguit, els tutors professors van explicar la seva experiència durant el transcurs del projecte així com la dels seus estudiants, una experiència molt positiva. Es va demanar  que es repetís i reproduís amb més assiduïtat. Els tutors dels centres Escola del Treball, INS Escola d’Hoteleria i Turisme  també van remarcar el seguit de competències que s’adquireixen o es reforcen amb aquest projecte: Competències bàsiques: competències d’accés al mercat de treball , (mobilitat, càlcul funcional i informàtica bàsica), coneixement d’anglès/francès), b) Competències transversals: adaptabilitat, aprendre a aprendre, comunicació, gestió de les emocions, iniciativa-autonomia, organització, responsabilitat i Competències tècniques i professionals segons perfil professional, vocabulari i llenguatge professional en anglès o francès, segons perfil professional-

L’acte finalitzà amb l’entrega del diploma  de reconeixement per part de regidor d’educació Pau Gonzalez  i de la presidenta de XarxaFP Maria Jesus Cervero.