El passat dimarts 31 de gener es va presentar a la Biblioteca municipal de Sant Joan Despí el nou estudi sectorial de la Formació Professional, “El Sector del Vehicle Elèctric en Clau d’FP”, elaborat per l’observatori de la Fundació BCN Formació Professional per encàrrec de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L’estudi ha comptat amb la participació de més de 200 empreses del sector de la mobilitat elèctrica i més de 20 experts sectorials, i s’ha fixat com a objectiu d’identificar les necessitats del vehicle elèctric pel que fa als perfils professionals que requereix aquest sector en expansió.

La inauguració de l’acte, conduït pel Sr. Guillem Espriu, coordinador de Polítiques Socials de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, va ser a càrrec de la Sra. Belén García, alcaldessa de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, qui va agrair la presència de totes les empreses i institucions al seu municipi per presentar l’estudi.

Així mateix, la Sra. Eva Menor, diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, va apuntar que el sector de l’automoció elèctrica “és estratègic per la província, per tant, des de la diputació s’acompanyarà aquesta indústria en la seva transformació”, i afegí que l’FP hi té un paper central.

La Sra. Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, va donar pas a la presentació de l’estudi ressaltant prèviament que “dins de l’aposta per l’FP, els estudis dels sectors emergents realitzats per la Fundació BCN FP són claus i estratègics per nosaltres, per la formació i per la indústria”.

L’estudi destaca que les empreses assenyalen la manca de talent com un dels principals topalls pel sector. El vehicle elèctric (VE), amb una projecció econòmica i d’ocupació elevada, afronta dificultats significatives per trobar els perfils professionals necessaris per desenvolupar-se. “La diversificació i els nous perfils professionals més demandats en el sector emergent del vehicle elèctric són tècnics en programació i informàtica del VE: ciberseguretat, tècnics de manteniment i reparació, comercials especialitzats, instal·ladors elèctrics de punts de recàrrega, especialistes en gestió de xarxes intel·ligents i perfils transversals com agregadors de dades”, explica Angel Tarriño, coordinador de l’observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional. Ana Vicente, investigadora de l’observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional i autora de l’estudi va recalcar que la política pública en el sector de l’automoció està dirigida a potenciar l’energia verda i renovable com a font d’energia per a la mobilitat (Agenda 2030) i com a conseqüència, el sector travessa canvis rellevants i irreversibles.

La fotografia del mercat del vehicle elèctric assenyala un increment de la demanda, amb 11.135 matriculacions l’any 2021 a la província de Barcelona, i un augment d’un 375% respecte a l’any 2017. Així mateix,pels anys vinents es preveu la creació de 140.000 llocs de treball vinculats a la mobilitat elèctrica al conjunt de l’Estat Espanyol, 250.000 matriculacions de VE i un desplegament d’entre 80.000 i 110.000 punts de recàrrega (Gobierno de España, 2021).

L’abast d’aquesta transició en tota la cadena de valor del sector és profunda i afecta des de concessionaris i assegurances fins a tallers de manteniment, serveis de postvenda, indústria automobilística i instal·lació i manteniment de punts de càrrega. Ana Vicente remarca que el perfil professional que predomina actualment en el sector de l’automació és el d’home entre 36 i 55 anys. Gairebé un 50% d’aquests han cursat formació professional, però en l’actualitat entre aquest col·lectiu manca l’especialització necessària que requereix la transició vers la mobilitat elèctrica i també manca d’informació per gestionar i adaptar-se als canvis tan profunds del sector”.

Després d’aquestes intervencions, el Sr. Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, va donar pas a la taula rodona formada per empreses del sector: el Sr. Javier Navarro, director d’Operacions de QEV Mobility, la Sra. Neus Olea, Responsable del Departament Tècnic i de Relacions Externes a AEBALL i el Sr. Ismael Lara, responsable de desenvolupament de persones de SEAT.

Les empreses van estar d’acord en destacar que calen inversions significatives per adaptar espais públics i privats (tallers d’automòbils, instal·lacions elèctriques de llars, d’edificis i a la via pública), però també inversions i mesures per actualitzar i generar el talent necessari. Aquest aspecte, segons les empreses, no s’està produint al ritme necessari per assolir els objectius i tempos fixats per les administracions públiques en matèria de mobilitat sostenible.

L’estudi mostra la necessitat que té el sector de mà d’obra especialitzada i de coneixement.

Per això, entre les línies de treball assenyalades destaca la recomanació de desplegar oferta formativa  d’especialistes d’FP en manteniment de VE o d’instal·ladors i manteniment de punts de càrrega de VE. També recomana la generació de centres d’FP integrats en el sector del Vehicle Elèctric que complementi l’oferta del Centre de Formació Professional de l’Automoció (Martorell), a més de generar i diversificar els canals d’oferta formativa per a treballadors en actiu del sector que hauran de passar necessàriament per un procés de re-skilling (tornar a capacitar a empleats en competències que la companyia necessita suplir) i up-skilling (procés de reforçar la formació en habilitats que el treballador ja tingui o que siguin similars a la seva àrea de coneixement) per tal que puguin continuar ocupats en el sector.

La clausura de l’acte va ser a càrrec de la directora-gerent de la Fundació BCN Formació Professional, Sra. Neus Pons explica com la Fundació BCN Formació Professional és “un pont entre el món educatiu i el món empresarial, s’escalen (entre altres) els estudis de sectors estratègics fins al nivell europeu donat que formem part d’un ecosistema amb vessant internacional.

El Sr. Fabian Mohedano, president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, va recordar que la Formació Professional avui dia compta no només amb els serveis educatius, sinó també amb el servei d’orientació i d’acreditació de competències, servies dirigits tant a ciutadania com a centres com a empreses.

L’estudi es pot descarregar al següent enllaç: