Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha valorat la necessitat de convocar el Consell de la Formació Professional de Barcelona a fi d’analitzar, amb el conjunt d’actors educatius, socials i empresarials de la ciutat, la situació de la formació professional (FP), en el context provocat per la crisi sanitària de la covid-19.

Donat el context actual de l’emergència sanitària que viu el país, els centres formatius s’han vist obligats a tancar de manera preventiva des del 13 de març. Aquest tancament ha interromput el curs de forma sobtada. Aquesta situació també ha afectat les empreses i ha aturat de manera sobtada les pràctiques formatives (en les modalitats FCT i Dual).

Tanmateix, atesa la singularitat dels estudis d’FP, que es caracteritzen per una vessant eminentment pràctica, aquesta situació fa molt difícil que l’alumnat de diferents famílies professionals puguin adquirir, de manera telemàtica i amb el mateix grau d’excel·lència, les competències professionals inherents a molts dels mòduls dels cicles formatius vinculats a aquestes famílies.

Cal fer compatible la graduació de l’alumnat, de manera que no el perjudiqui aquesta situació, i la prudència a l’hora de proposar al mercat laboral professionals que puguin realitzar les tasques amb la competència necessària.

Entre les consideracions sorgidesd’aquesta reunió trobem un tancament de centres de forma precipitada, l’evident bretxa digital entre l’alumnat, la pròpia naturalesa de l’FP que difícilment es pot substituir per una versió telemàtica…entre altres.

Us convidem a llegir l’Informe elaborat pel Consell de la Formació Professional amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.