El dijous 23 d’octubre de 2025, a l’INS Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona, es va celebrar la presentació del nostre nou estudi sobre el sector gastronòmic en clau de Formació Professional, una radiografia imprescindible per entendre els reptes actuals i futurs d’un sector estratègic per al territori.
La directora del centre amfitrió, Roser Vives Serra, va obrir la jornada destacant la utilitat de l’estudi i el valor de la col·laboració amb el centre en el procés d’elaboració. Tot seguit, vam donar pas a una taula institucional amb actors clau del sector:
- José Luís Duran, president de la Fundació FP Catalunya
- Ester Pujol, directora de Desenvolupament Socioeconòmic de l’AMB, que ha posat en valor la necessitat d’enfortir aliances entre estudi, empresa i administracions públiques
- Marta Rodríguez, presidenta de la Fundació BCN FP, que ha remarcat el nostre compromís per reforçar la connexió entre tots els agents implicats i situar la FP com a peça central en la cadena de valor del sector gastronòmic
Des del nostre Observatori Lab de l’FP, Àngel Tarriño i Victoria Sanjuan van presentar les conclusions principals de l’estudi, situant el moment actual com un punt d’inflexió per a la gastronomia, un sector que és identitat, cultura, territori i també motor econòmic de Barcelona, l’AMB i Catalunya.
Entre les dades recollides, destaquem que el 96% de les empreses del sector tenen grans dificultats per trobar determinats perfils professionals, especialment cuiners, sommeliers, pastissers i personal de sala. Paral·lelament, s’identifica el creixement de nous perfils emergents vinculats a la innovació i la transformació del sector. Una idea clau que hem volgut subratllar és que l’FP en gastronomia està molt ben preparada i qualificada, malgrat el dèficit general de personal.
La cloenda ha anat a càrrec de Paco Ramos, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, qui ha remarcat la importància de la col·laboració entre institucions per anticipar necessitats de talent i respondre-hi amb polítiques educatives i laborals adequades.
Tanquem aquesta jornada amb una mirada més completa, actual i analítica del sector gastronòmic: és cultura, és experiència, però sobretot és un sector estratègic pel futur econòmic i formatiu del país, on la Formació Professional hi té –i hi tindrà– un rol determinant.